Каша с месо от петел

Продукти
1/2 бр. петел
150 гр масло
170 гр брашно тип 500


Приготвяне

1.Приготвя се каша като в маслото се запържва брашното и се добавя бульон от сварения предварително петел, докато се получи средно-гъста консистенция
2.Петелът се обезкостява и се прибавя към кашата
3.Поставя се на тих огън за 15 минути
4.Посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус

Кравайчета за Петльовден

Продукти
500 гр брашно тип 500
150 мл мляко краве прясно
5 бр. яйца
15 гр сусам

Приготвяне

1.Брашното се пресява в дълбок съд и в средата му се прави кладенче, в което се слагат яйцата и постепенно затопленото мляко
2.Замесва се тесто, от което се оформят малки, кръгли, отворени от едната страна кравайчета
3.Отгоре се ръсят със сусам и сол и се пекат в умерена фурна.

Петел с ориз

Продукти
1/2 бр. петел
150 гр масло
350 гр ориз


Приготвяне

1.Месото се нарязва, посолява и се прибавя ориза
2.Ястието се залива с разтопеното масло и с 6 чаши вода
3.Всичко се вари в умерена фурна до сгъстяване на гозбата и опичане на месото.

Петел със зеле

Продукти
1 бр. петел
2000 гр кисело зеле
5 с.л. мас


Приготвяне

1.В дълбока тенджера се поставя ред зеле, ред месо и т.н., като най-горния ред е от зеле
2.Ястието се поръсва с червен пипер и чубрица на вкус, разтопената мазнина, топла вода и зелев сок
3.Вари се докато остане на мазнина